marți, 28 octombrie 2008

Joshua Tree - 49 Palms Oasis


Oaza celor 49 de palmieri este una din cele 5 oaze cu palmieri evantai (Washingtonia filifera) de pe teritoriul Parcului National Joshua Tree dintr-un total de 158 cate exista in intreaga America de Nord.


Oazele apar de obiciei pe liniile de falie unde apa din acviferul captiv, aflata sub presiune, este impinsa spre suprafata si creaza surse de apa permanente in mijlocul desertului.


Palmierii tes in solul din jurul lor o retea de radacini atat de deasa incat radacinile altor plante pur si simplu nu mai au loc. Aceasta retea se intinde uneori pe o raza de pana la 6 metri in jurul trunchiului.


Frunzele uscate raman atasate de trunchi pana cand un incendiu, o viitura sau un vant foarte puternic le indeparteaza.


Datorita structurii deosebite a trunchiului care ofera o buna izolatie impotriva flacarilor, exemplarele adulte de Washingtonia supravietuiesc usor focului. Incendiile au chiar un rol important in ecologia oazelor, eliminand competitia si pregatind terenul pentru germinarea urmatoarei generatii de palmieri.


Oazele sunt un adevarat magnet pentru fauna, atat pentru animalele obisnuite de desert (coioti, mufloni, diferite specii de pasari) cat si pentru o serie de animale unice cum ar fi liliacul galben, care isi gaseste culcusul doar in acesti palmieri.


Inca din preistorie amerindienii foloseau fructele palmierilor pentru hrana si frunzele pentru a construi adaposturi. Au practicat chiar si o forma de agricultura rudimentara, incendiind periodic pentru a creste productia de fructe si plantand noi palmieri in locuri care pareau propice.



(Imagini din 28 septembrie 2008)

Niciun comentariu: