vineri, 18 iulie 2008

Creasta Arpasel-Vartopel de la Vest la Est


Sambata trecuta am parcurs Creasta Arpasel-Vartopel dinspre Vest spre Est. Ajunsi in apropierea Vf. Vanatoarea lui Buteanu privelistea ce se deschide este fantastica: spre Est se vad crestele Fagarasului pana la Vistea-Moldoveanu si mai departe.


Spre Vest se vede Lacul Capra iar in departare se profileaza impresionantele siluate ale Lespezi-Caltunului si Negoiului.


Mai coboram putin si suntem fata in fata cu principalul obstacol: 40 metri de stanca verticala si foarte friabila: Peretele Marelui V.


Desi traseul este relativ bine asigurat si nu foarte dificil inaintam cu mare grije din cauza friabilitatii. Dupa o scurta ratacire regasim traseul si iesim cu bine in creasta.


Pornim mai departe cvasimatematic pe creasta


Spre Nord se vede salbatica Caldare a Arpaselului


Continuam spre urmatorul obstacol al crestei: Urechile de Iepure


Urcam repede pana pe varful urechii vestice, urmeaza o descatarare in despicatura si apoi partea cea mai periculoasa, urcarea pe urechea estica, foarte friabila si cu asigurari doar sus, in regrupare


Din varf vedem portiunea finala a crestei Arpaselului si dupa un rapel de 10 m ne indreptam spre Varful Fantana...


...pe care pentru mai multa siguranta il urcam legati in coarda


Perspectiva se schimba si spre Nord vedem acum Caldarea Arpasului, la fel de salbatica


Aruncam o privire de bun-ramas Arpaselului, in fundal se vede Vanatoarea lui Buteanu


Spre Nord coboara in Tara Fagarasului spectaculoasa muchie a Albotei


Urmeaza creasta Vartopelului, parte a carei dificultate s-a dovedit a o fi subestimat. Din cauza sensului de mers ni se pare mai grea decat la precedenta parcurgere; la un moment dat pierdem traseul si ajungem pe o creasta foarte ascutita si expusa.


Dupa un scurt rapel pe un horn inierbat regasim traseul si in scurt timp ajungem la Fereastra Zmeilor la fix pentru a avea lumina suficienta pentru ultima fotografie a zilei

(Imagini din 12 Iulie 2008)

2 comentarii:

Rosemarie spunea...

frumos! bravo pentru varianta arpasel-vartopel! ;)

Morlova Eduard spunea...

Felicitari!
Spre deosebire de alte relatari "lejere", ati marcat exact dificultatea traseului, evitand, astfel, inducerea in eroare a potentialilor doritori a parcurge acest traseu. Felicitari, de asemenea, pentru fotografiile inspirate!
As vrea sa fac numai un mic comentariu, legat de toponimia varfului Buteanu, care, de fapt, se cheama VanaTAREA lui Buteanu, nu VanaTOAREA lui Buteanu, "povestea" acestei denumiri fiind un pic prea lunga pentru avest mic comentariu.
Inca o data, FELICITARI si toate cele bune!