joi, 28 iunie 2007

Licuriciul

Viermele luminos (Lampyris noctiluca) este unul dintre cele 3 specii de licurici europeni. Numele de "vierme" vine de la aspectul femelelor si al larvelor, dar in realitate sunt coleoptere (gandaci).



Lumina emisa este rece, galben-verzuie fiind rezultatul oxaidarii moleculei de luciferina la oxilucierina in prezenta unei enzime numita luciferaza. Spre deosebire de cealalta specie: Lamprohiza splendidula ale caror "felinare" se aprind si se sting foarte repede, acest licurici nu are un control la fel de bun asupra reactiilor de oxidare si in consecinta lumina emisa este continua si e nevoie de minute bune pentru a se stinge sau aprinde. Astfel, doar la larve si la masculi (care au organele luminoase mai mici) putem observa ocazional slabe palpairi.



Viermii luminosi traiesc 2 sau chiar 3 ani in stadiul de larva si doar cateva saptamani in stadiul de adult, timp in care se imperecheaza si apoi mor la scurt timp dupa depunerea oualor. Traiesc in iarba pajistilor sau in litiera padurii hranindu-se in special cu mici melci.



Cel mai intens lumineaza femelele care ies noaptea sa-si etaleze astfel farmecele pentru a atrage masculii inaripati care zboara in cautarea lor.

(Foto : femela de Lampyris)

Un comentariu:

insani spunea...

Aaaaa mereu am crezut ca masculii sunt cei care incearca sa impresioneze :) uite ca de data asta depun si femelele efort