vineri, 13 noiembrie 2009

La Marea Chinei de Sud


Desi vizita in Borneo a fost mult mai scurta decat ne-am fi dorit iar programul foarte incarcat, gasim totusi timp si pentru cateva ore de relaxare la Marea Chinei de Sud, undeva la 20 km spre Sud de Kota Kinabalu, cu vedere spre Pulau Dinawan si alte cateva insule, intr-un mic golf cu apa putin adanca si tulbure, de culoare verde-cenusie cu niscaiva tente rosiatice.


Plaja nu este foarte larga, cu nisip fin presarat cu scoici si fragmente de corali. Fiind insa aproape de o zona intens locuita marea duce la mal, din pacate, si multe gunoaie.




Palmierii aplecati spre mare ascund casutele localnicilor ce se insira de-a lungul plajei.




Intalnim odihnindu-se la umbra si cateva bangka sau canoe cu lonjeron (ama) ambarcatiuni traditionale de pescuit sau transport. Flotorii laterali (din bambus de cele mai multe ori) adauga un plus de stabilitate ambarcatiunii permitandu-i sa navigheze in ape agitate fara insa a pierde prea mult din hidrodinamica.




Pescuit de subzistenta in apele putin adanci ale golfului cu plase sau chiar cu undita. In cazul plasei tehnica e simpla dar cere ceva indemanare si pescarul o executa in cel mai meticulos stil posibil. Fixeaza un capat al plasei undeva la 20-30 de metri de mal apoi o intinde din metru in metru descriind un arc de cerc. Cand plasa se termina o fixeaza la capatul ramas, apoi...


...pescarul se transforma in haitas lovind apa cu o bata pentru ca pestii panicati astfel sa se indrepte pre larg. In final, cu aceiasi meticulozitate, incepe sa adune plasa; din cand in cand culege din ea cate un peste de marimea palmei pe care il aseaza satisfacut in traista.


(Imagini din 6 August 2009)

Niciun comentariu: