joi, 29 octombrie 2009

Ampoita - Tabara de catarat, toamna 2009


Nuuuu, nu am terminat cu Asia, nu scapati asa usor, doar ca nu pot sa nu va impartasesc cateva imagini de la Tabara de escalada de toamna a CAR-istilor Universitari din Cluj ce a avut loc in zona "Calcarele de la Ampoita" (Pietrele Gomnusei), langa Alba Iulia, in 24-25 octombrie.


Si acum daca ma gandesc nu-mi prea vine sa cred ce bafta am avut cu cele 2 zile de vreme perfecta in mijlocul unei perioade de frig, nori, ploaie si chiar zapada. Participarea a fost peste asteptari, aproape 50 de persoane s-au adunat pentru cele 2 zile de escalada, unii veniti de departe: de la Brasov sau tocmai de la Pascani.


"Legendele" despre acest loc povestesc despre trasee foarte dificile, asigurari rare sau prima protectie amplasata la inaltime foarte mare de pamant. Noi am gasit insa, cel putin la "Piatra 2" unde s-a desfasurat in mare parte tabara, trasee "prietenoase", de toate gradele si pe toate gusturile. Ca o dovada ca zona a placut, lumea s-a catarat zi-lumina, desi unii erau la stanca pentru prima data iar pentru altii a fost prima data cand au catarat cap de coarda.


Caracteristice zonei sunt traseele pe fete verticale sau cazute cu alveole, predomina prizele scurse pe o stanca foarte compacta si aderenta. Pe alocuri insa intalnim si portiuni extrem de friabile in zonele cu intruziuni de brecii calcaroase. Cele 3 klippe de calcar alb cu inaltimi cuprinse intre 15 si 44 metri se evidentiaza clar in pesiajul domol de la poalele Trascaului, martori ai eroziunii selective recente dar si ai unei perioade mai vechi si framantate, marcate de miscari tehtonice ce au rupt cele 3 blocuri dintr-o faleza calcaroasa.


La final, desi tabara era de escalada, o parte "cucerim" varful "Pietrei 2" pe un traseu de alpinism clasic cu pitoane si asigurari mobile. Cand ajungi in varf parca satisfactia e alta si asta se vede pe chipurile colegilor.


Ziua e scurta si cum timpul trece pe nesimtite, inserarea ne prinde rapeland sau recuperand materiale de prin perete. De-abia astept tabara din primavara...

2 comentarii:

Ola spunea...

Nice pics! :) Thank you for great time!

Silvique_ms spunea...

Am fost si eu la Ampoita de Paste. E chiar dragut acolo ... :)