marți, 3 februarie 2009

Calimanii iarna - de la "12 Apostoli" la Pietrosul


Deja traditionala tura de anul nou cu cortul a ajuns la editia a doua. De data aceasta au fost Muntii Calimani, pe schiuri de tura.




Am pornit din Gura Haiti si am urcat in prima zi pana la stancile "12 Apostoli" si apoi mai departe pe creasta, iar noaptea dintre ani ne-a prins langa "Pietrele Rosii".


A fost prima data cand am pierdut revelionul, ne-am trezit la ora 00:33 in 2009, dar am avut parte de cina festiva cu paste, vin si alte bunatati.




Zapada a fost nu foarte multa dar suficienta pentru a acoperi jneapanul, viscolita si intarita in zonele expuse, pulvar minunat pe vai si in locurile ferite.


Pe panta pe care am coborat pe vale am infipt batul de schi in zapada si a intrat tot plus mana mea si tot nu am dat de fundul zapezii.




A doua zi am continuat pe creasta spre Varful Pietrosul (2100 m) pe care am fost nevoiti sa-l urcam cu schiurile in spate din cauza zapezii inghetate si a pantei mari pe alocuri.


Am folosit si pioletii scapand de sentimentul ca i-am carat degeaba, iar cei care nu-i aveau au regretat acest lucru.




Am ajuns pe varf, la nelipsita cruce, la fix pentru a admira apusul si marea de nori, apoi ne-am intors putin pe unde am venit si am innoptat pe o platforma chiar sub varf.


A treia zi s-a stricat vremea: ceata, vant, ninsoare si am hotarat sa ne intoarcem urmand drumul de creasta in sens invers si coborand in Valea Tarnita, apoi Valea Haitii pe un drum forestier. Peste tot sunt cicatrici ale exploatarilor forestiere iar urmele proaspete ne arata ca taietorii de lemne nu au odihna nici macar de Anul Nou.

(Imagini din 31 Dec. 2008-2 Ian. 2009)

Niciun comentariu: