joi, 12 august 2010

Prin Fanatele Clujului pe bicicleta

Duminica am facut o tura cu bicicletele impreuna cu cainele prin Fanatele Clujului. Traseul relativ scurt (doar 22 km) a fost destul de solicitant si a fost cam pe toate felurile de teren: iarba, noroi, pamant, bolovanis, pietris marunt, asfalt, mlastina si bine-nteles push-bike.

Fanatele Clujului se afla in extremitatea vestica a Campiei Transilvaniei, la contactul acesteia cu Podisul Somesan si istoric se intindeau de pe Valea Chintaului pana pe Valea Somesului. Dupa al doilea razboi mondial insa, o mare parte din aceasta suprafata a fost transformata in culturi agricole prin dispozitia regimului comunist. In prezent exista aici 3 suprafete protejate care impreuna insumeaza 99 ha si formeaza "Rezervatia Naturala Fanatele Clujului".

Pe versantul nordic al Dealului Bogomaia, spre Valea Teleacului, se afla arealul "La Craiu" si cel desemnat pentru protejarea speciei de flutere endemic Maculinea nausithous. Apropo de endemism, in acest areal a fost descoperita si descrisa subspecia transilvaneana a viperei de stepa (Vipera ursinii rakosiensis). Dupa 1950 insa din cauza intensificarii activitatii umana in zona (culturi agricole, pasunat si cosit intensiv) dar si datorita supra-colectarii in scop stiintific si ostilitatii localnicilor aceasta a devenit foarte rara iar din anii '70 este considerata disparuta complet din aceasta locatie.

Arealul "Coparsaie" este cel mai extins, se afla pe versantul sudic al Dealului Bogomaia si cuprinde o portiune a versantului pe care s-au produs alunecari de teren. Glimeele rezultate au creat un relief accidentat si implicit o multitudine de habitate ce reprezinta in linii mari intreg spectrul de medii de viata caracteristice Campiei Transilvaniei, de la zone umede si padure xerofila pana la portiuni cu conditii semidesertice si bineinteles nenumarate forme intermediare.  

Am urcat prin vechea livada (momentan in paragina si in scurt timp cartier de case) peste deal si apoi am coborat in Satul Fanate, am traversat apa si am continuat spre dreapta pe langa o ferma pana la un palc de case izolate. Acolo am pierdut drumul si am facut push-bike pana aproape de Varful Dealului Bogomaia unde am prins drumul de culme si am continuat peste Dealul Feiurdeni de unde am coborat spre Satul Padureni. Mai departe spre stanga pe drumul semi-asfaltat pana cand acesta incepe sa coboare in serpentine spre Valea Chintaului, loc unde l-am parasit si am continuat peste Dealul Rapos si apoi prin livada, incheind circuitul.

Un tumul funerar pe varful Dealului Feiurdeni.

Vremea a fost instabila si ne-a tinut in permanenta sub amenintarea ploii.

Pe culmea Bogomaia-Feiurdeni.

Glimeea Mare (silueta ascutita din mijlocul imaginii) are lungimea de 400 metri si inaltimea maxima de 35 metri. Coparsaie este numele dat de localnici acestor forme de relief pentru asemanarea lor cu niste sicrie.

3 comentarii:

Silvique_ms spunea...

Faine fotografii, ca de obicei!

dacul spunea...

Si eu vreau sa vin cu voi :D

Anonim spunea...

Salut Mihai.
Faina tura si felicitari pt ea. Ai parcurs ceva km buni prin zone foarte cunoscute mie. Spun asta pt ca in satul Feiurdeni locuiesc socrii mei si vin des prin zona cu bicicleta. Tu insa, ai parcurs mai mult decat fac eu din cartierul Manastur pana la dumnealor, asa ca ai cu ce te lauda.
Am fost si eu luni, 16 august, dupa ce am revenit in Cluj din Feiurd, intr-o tura pana la Cheile Turzii si retur, seara dupa ora 15. Am ajuns rupt de oboseala dupa 100 de km parcursi in acea zi, cam pe la 9 seara, inapoi in Manastur. A fost foarte frumos, am vazut peisaje noi si interesante, cu toate ca mai fusesem la Chei in 2006, pornind atunci dinspre Turda, pe jos, si iesind in Petresti.
Spor la pedalat si felicitari inca o data pt tura si pt descrierea cu lux de amanunte si bine documentata a zonei Fanatelor.

Radu