miercuri, 18 august 2010

Pe Somesul Rece pana la Blajoaia, pe bicicleta

Cum se anunta o noua zi cu temperaturi infernale am decis duminica trecuta sa renuntam la catarat in favoarea unei noi ture pe bicicleta, tot in apropierea Clujului dar de data asta cat mai la altitudine. Pana la urma ne-am decis la o tura pe Valea Somesului Rece pana la Blajoaia si intoarcere pe cat posibil in circuit pana la masina.

Stanca de "La Biserica"; aici am gasit un traseu de escalada pe granit echipat cu 2 spituri si un top cu 2 inele. Odata instalata mansa se pot catara mai multe linii pe ambele fete ale stancii.

Somesul Rece in amonte de lacul de acumulare

Catunul Damis


Traseul a acumulat in final aproximativ 53 km si a pornit din Racatau in sus pe vale prin Defileul Somesului Rece apoi pe la lacul de acumulare omonim, spre La Intorsuri, pe langa Catunul Damis pana la Cabana Blajoaia. Aici am hotarat sa parasim drumul pietruit pe care il urmasem si care continua urcarea spre saua Fiesu si am continuat pe niste drumuri de care pe la Blajoaia Sat, peste Dealul Gauloasa urmand sa coboram la Irisoara. 

Deja din Blajoaia Sat au inceput problemele de orientare printre nenumaratele drumuri de care ce impanzeau plaiul si desi am reusit sa gasim cu ajutorul unui localnic drumul bun la intrarea in padure cam pe la jumatatea distantei l-am pierdut. Drumurile pe aceasta portiune sunt distruse din cauza exploatarilor forestiere si au mai degraba aspect de torent. Reusind totusi sa ne orientam am coborat intr-un final pe Valea Ursului inapoi pe Somesul Rece de unde a urmat lunga coborare inapoi la Racatau pe acelasi drum pe care urcasem.




Barajul din piatra si lemn e tot ce a mai ramas din vechiul lac de plutarit de la Blajoaia. In spatele lui se aduna apa care era apoi eliberata pentru a inlesni coborarea plutelor cu busteni pe Somes.

Si asa arata un caine "rupt" dupa ce a alergat cel putin dublul distantei pe care am parcurs-o noi cu bicicleta...

3 comentarii:

Lilly spunea...

Cat de scump e catelul si eu vreau sa fac tura asta pe bike!

Mihaela C. spunea...

Eu zic sa faci mai bine traseul propus pe harta sau daca vrei sa combini, alege doar drumuri galbene (vorbesc de harta cu traseele de bicicleta de pe langa Cluj). Si iti dam si catelul sa te insoteasca daca vrei - Taffy va fi cu siguranta incantata :).

Unknown spunea...

Si eu vreau catelul "imprumut"... Sa vad daca rezista si cu baietii mei... :)) Daca rezista mai mult de 3 zile, imi iau si eu catel!