miercuri, 19 august 2009

Batu Caves


Micul masiv de calcar izolat de vreme de "lama" din care facea parte, ros de ape in interior gazduieste in pesterile sale o serie de temple si altare hinduse.


Scarile de lemn construite inca din 1920 au fost inlocuite ulterior cu 272 de trepte din beton pe 3 randuri, numerotate, ce urca aproximativ 100 metri pana in Pestera Templu.


Interiorul pesterii Tamplu cu tavanul ciuruit, inalt pe alocuri de pana la 100 de metri...


...si unul din altarele de aici.


Templul din sala "aven"...


Omniprezentii macaci cu coada lunga s-au obisnuit aici sa primeasca din fructele aduse ca ofranda la templu. Atunci cand nu primesc se servesc singuri sau cer, lucru la care se pricep foarte bine, iar atunci cand cineva nu le este pe plac il bombardeaza cu fructe sau orice altceva le cade la indemana. Se spune ca sunt tentati de obiectele stralucitoare si vor incerca sa si le insuseasca profitand de neatentia posesorilor.




Statuia ce stajuieste intrarea este cea mai mare din lume reprezentandu-l pe Murugan un zeu hindus zamislit special de Shiva pentru a-l infrange pe demonul Soorapadam, un rakshasa nemuritor in fata zeilor si oamenilor deopotriva. Desi noua (finalizata abia in 2006) a devenit o emblema a locului si chiar a orasului Kuala Lumpur. A durat 3 ani pentru a ridica statuia inalta de 43 de metri din beton armat iar pentru poleirea ei s-au folosit 300 de litri de vopsea aurita.


In iazul din fata Pesterii Muzeu, bancul de crapi Koi se imbulzeste frenetic de fiecare data cand cineva arunca in apa un pumn de hrana.

Un comentariu:

Dragoș spunea...

super.. Asia rulez :)