marți, 25 august 2009

Bukit Tabur - Creasta de Cristal


O creasta calcaroase discontinua, de forma semicirculara, lunga si energica imbratiseaza la est orasul Kuala Lumpur. Foarte bogata in intruziuni de cuart, Bukit Tabur este considerata cea mai lunga creasta de acest fel din lume.


Daca te-ai trezit cu noaptea in cap si rasaritul soarelui te gaseste in creasta, ai sansa unei privelisti spectaculoase. Convectia foarte puternica de deasupra orasului antreneaza aerul mai rece si foarte umed de deasupra lacului de acumulare de la Ulu Klang formandu-se astfel un rau de nori luminat in soarele diminetii, care curge pe la picioarele tale peste lac si apoi peste creasta, topindu-se in final in aerul cald de pe partea opusa.












Cristalele de cuart vin intr-un numar parca nesfarsit de dimensiuni si grade de opacitate: de la cele minuscule pana la unele cu marimi de ordinul centimetrilor si de la cele transparente pana la cele aproape opace.




Calcarul a fost dizolvat si spalat de apa dar cuartul a ramas, asa ca pe multe portiuni poteca este la propriu de cristal. Conifere tropicale, adaptate relativei uscaciuni de aici se apleaca deasupra potecii formand un adevarat tunel ce te obliga pe alocuri sa te furisezi.





(Imagini din 25 Iulie 2009)

Niciun comentariu: