vineri, 18 noiembrie 2011

Ultimele paduri in stare naturala

In Masivul Gilau-Muntele Mare, printre pajisti si paduri secundare de diferite feluri, diverse infrastructuri si alte forme de deranj uman, se pastreaza cateva petice in care padurea creste aproape ca si cand omul nu ar fi existat: molizi, brazi si fagi atat de grosi incat e nevoie de 2-3 oameni voinici sa ii imbratiseze, iar in jurul lor alti arbori de toate varstele, de la puieti la exemplare doborate de vreme. Un ciclu al vietii complet, fara etape lipsa. Un ecosistem ajuns la maturitate, care si-a gasit echilibrul si care pastreaza intreg spectrul biodiversitatii ce il caracterizeaza.


Padurea din imagine nu beneficiaza de o protectie specifica desi se afla intr-un areal protejat, putand fi oricand defrisata chiar si legal. Situatia prezentata este generalizata la intreg teritoriul tarii.

Conform unor estimari aceste paduri mai ocupa azi doar aproximativ 3% din totalul padurilor Romaniei. Daca luam in calcul faptul ca doar 27% din teritoriul tarii este in prezent impadurit, ajungem la concluzia ca ecosistemele forestiere naturale abia daca mai ocupa 0,8% din teritoriul Romaniei. Daca nu se face nimic pentru protejarea stricta a lor, acestea vor disparea cu totul in urmatorii ani.

Exista o initiativa ce isi propune modificarea legislatiei astfel incat aceste paduri sa fie incluse intr-o categorie speciala si protejate strict. Detalii se gasesc pe site-ul: padurivirgine.ro. Orice sprijin ajuta. Puteti incepe prin a semna petitia adresata Ministrului Mediului si Padurilor pe aceasta tema!

2 comentarii:

Jeno Csupor spunea...

Unde-s padurile astea din Muntii Gilaului? Ca pe hartile de paduri virgine pe care le-am vazut pana acum nu ma pot orienta (nu arata nimic in afara de granita judetelor si petele cu astfel de paduri).

Mihai C. spunea...

Asta din imagine e undeva in partea de V a masivului. Harta aceia realizata in urma unui studiu ICAS are la baza informatii de acum 10 ani, timp in care s-a taiat enorm in Apuseni si in particulal in Gilau-MM. Eu presupun ca multe din padurile indicate acolo au fost deja rase. Ar fi pacat sa dispara de tot pentru ca odata cu ele s-ar pierde o "lume" din Apuseni.