miercuri, 10 noiembrie 2010

Groapa Ruginoasa

Este un imens organism torential sapat in stratele friabile ale culmii ce inchide spre sud Valea Seaca din Muntii Bihorului, in apropierea Pasului Vartop.

Daca hartile de la sfarsitul secolului al 19-lea indica in acest loc o ravinare cu diametrul de 200 metri, in prezent aceasta dimensiune s-a triplat iar adancimea Gropii Ruginoase depaseste 100 metri.

Culoarea rosu-violacee este data de cuartitele bogate in oxizi de fier.

Eroziunea este foarte activa si in zilele noastre. In conditiile de clima de munte cu precipitatii bogate, conturul palniei regreseaza de jur imprejur cu cativa metri in fiecare an, inghitind padurea si pajistea din preajma.

Cand am ajuns pe marginea uriasei palnii, ceata era atat de deasa incat abia vedeam la cativa metri departare. Pacla s-a ridicat apoi, insa doar pentru cateva minute...


Culoarea si dispunerea stratelor fragile de roca sugereaza formarea lor intr-un mediu continental cu climat cald si arid.

Eroziunea de aici este atat de activa incat in permanenta se vad si se aud pietricele rostogolindu-se la vale.

Materialul erodat si transportat din Groapa Ruginoasa face ca patul vailor din aval (Seaca, Galbena si chiar Crisul Pietros) sa aiba culoare galben-rosiatica.

Un comentariu:

Alex spunea...

Cata ceata la Groapa Ruginoasa, n-am prins atata ceata niciodata.