miercuri, 20 octombrie 2010

O alta zi prin caldari: Sasc Fura - Sciora - Val Bondasca

Pentru ca nu ne place sa ne intoarcem pe acelasi drum, de la Sasc Fura am hotarat sa traversam peste trecatoarea Vial si apoi prin caldarile glaciare de de pe partea estica a muchiei pana la Cabana Sciora si de acolo sa coboram inapoi la Bondo.

Muchia nordica si peretele nord-estic asa cum nu le vazusem in urma cu 2 zile cand mai trecusem odata pe aici, dar pe intuneric.

Dupa Vial traseul urmeaza acelasi tipar cu cel de pe partea opusa: o traversare parca interminabila peste zeci de mici vai ce brazdeaza caldarea glaciara.


Peretele nord-estic, vedeta zonei, a fost urcat in premiera de Riccardo Cassin in 1937 pe o ruta care acum ii poarta numele, ascensiune ce a avut prima repetare abia 12 ani mai tarziu. In 1952, legendarul Hermann Buhl urca aceasta ruta in premiera solo.

Cengalo si Badile

 Cabana Sciora (2118 m)


Ajunsi aproape jos pe Val Bondasca aruncam o ultima privire spre Badile inainte sa fie inghitit de nori. A doua zi vremea urma sa se strice.

5 comentarii:

Radu Solo spunea...

faine poze ai facut! pe la Chamo' ati mai ajuns?

Mihaela C. spunea...

Deci dupa 2 zile luungi de mers, ce alegi: coborarea directa de 30min pe unde-ai venit sau o coborare ocolita de 5-6 ore prin caldari? :))

Mihaela C. spunea...

N-am mai ajuns nici la Chamonix, nici la Frankenjura, nici in alta parte ca se anunta vreme naspa :(
Mersi mult de info oricum Solo, speram sa le folosim ASAP :).

prese spunea...

parca-s linse stancile alea, fain...

Dama fara camelii spunea...

Tot tanjeam eu dupa munti, asa ca "m-am scos" vazandu-i in fotografiile tale superbe.