vineri, 8 iunie 2007

Atenţie la Zmăoaică!

Dictamnus albus, numita popular zmaoaica, floare de foc, frasinel, engl: gasplant, burning bush, este o planta de stepa din Fam. RUTACEAE care se intalneste frecvent si in zona Transilvaniei, inclusiv in zonele cu stancarii calcaroase: Cheile Turzii, Aiudului, Tureni, Piatra Cetii etc.



Contactul pielii cu oricare parte a acestei plante dar in special cu florile si capsulele de seminte urmat de expunerea la soare a suprafetei respective provoaca dermatite severe, asemanatoare unor arsuri care in cazurile grave pot necesita chiar spitalizare.



Vinovate de aceste arsuri par sa fie uleiurile volatile secretate de aceasta planta si care in prezenta soarelui se descompun generand printre altele si un isopren foarte inflamabil. In anumite momente emisia acestor uleiuri este foarte intensa si determina formarea unui nor foarte inflamabil in jurul plantei mai ales in zilele foarte calde si fara vant. In aceste conditii daca apropiem o flacara de zona florilor sau capsulelor de seminte planta va fi cuprinsa de flacari si va arde pentru 1-2 secunde fara a fi insa afectata.



De-a lungul timpului au fost raportate chiar si cazuri de autoaprindere ale unor tufe de zmaoaica ceea ce a determinat pe multi sa creada ca aceasta planta ar putea sa fie o explicatie stiintifica a tufisului care arde din Biblie: "iata ca tufa de maracini ardea cu valvatai si totusi tufa de maracini nu se mistuia" (Exodul 3:2).

10 comentarii:

Unknown spunea...

Zmeoaica asta...unii stie...io inca nu stie...sper sa nici nu stiu :D

Anonim spunea...

eh mihy... nu e chiar asa. apar niste pete maron care trec cam dupa o luna (ca doar atat dureaza schimbarea pielii). mai mult e un deranj estetic decat altcebva. crede lumea ca tocmai ai umblat cu mainile pe unde nu trebuie.

in plus, dictamnus e o planta superba, miroase a portocale si indica ecosisteme de stepa foarte bine conservate cand creste in masa.

sabin

Anonim spunea...

Pe langa schimbarea culorii pielii provoaca si mici basicute de lichid la suprafata pielii, uneori usor dureroase, mai ales daca sunt sparte.

Unknown spunea...

Tocmai ti-am citit articolul despre zmaoaica in numarul din iunie din Romania Pitoreasca.

Vasile spunea...

eu cunosc doi fericiti care s-au "fript" bine de la zmaoaica acum vreo 5 ani in Cheile Turenilor :)

Aghiutză spunea...

floricele roz inselatoare dar care te marcheaza... de 3 weekenduri inca mai am pete maro pe antebrat:D

Raul spunea...

am gasit leacul. Ulei de soia te dai cu el in momentul in care incepi sa te scarpini si trece.Azi dimineata a fost al doilea test si deocamdata merge. Inainte de uleiul de soia am incercat de toate.

Serban Dragos spunea...

Eu nu stiu cum trec la voi arsurile de la zmeoaica intr-o luna ca pe mine ma tin mai bine de un an. Pana acum am patit-o de doua ori in Cheile Turizii si o data in Tureni.

Anonim spunea...

In M.Cozia, m-am "ars" si eu cu frasinel (zmaoaica), duminica trecuta.
Nu stiam ca este iritanta. Dar imi place mult parfumul ei.
Va multumesc pentru informatie, imi era teama sa nu fi patit o intoxcatie alimentara de la mici (mi-a aparut pe partea interna a bratului )

Anonim spunea...

Am spart basicutele, s-au transformat in arsuri și am avut urme mai mult de un an …