miercuri, 16 septembrie 2009

Kota Kinabalu


Capitala statului malaezian Sabah, se afla in nordul Insulei Borneo instalata confortabil pe o limba ingusta de pamant plan, intre arealul muntos Crocker si Marea Chinei de Sud. Asezarea a fost fondata in jurul anului 1890 de catre British North Borneo Company, care muta aici, pe amplasamentul unei vechi asezari pescaresti numita Api-Api, colonia distrusa de o rebeliune Bajau de pe insula Gaya, aflata in apropiere. Noua asezare primeste numele de Jesselton pe care il pastreaza pana in 1968, dupa declararea independentei, cand primeste numele actual, inspirat dupa impozantul masiv muntos cu acelasi nume aflat la doar 100 de km spre est.


Turnul cu Ceas Atckinson, construit in memoria primului ofiter britanic care a administrat orasul, mort prematur la doar 28 de ani, sta marturie trecutului colonial al asezarii. Ridicat in 1903 din lemn imbinat, fara cuie, a supravietuit distrugerii aproape complete a orasului din al II-lea Razboi Mondial si este azi cea mai veche cladire in picioare din intreg statul Sabah.


In zona portului exista ambarcatiuni cu care se poate ajunge pe una din cele 6 insule din apropiere, parte a Parcului National Abdul Rahman.






Ingredientele pentru Thai Soup stau aranjate frumos pe tejgheaua unui restaurant din Central Market. Primesti un vas pe care il umpli dupa pofta inimii cu tot soiul de ingrediente (ferigi comestibile si fructe de mare ca sa le amintesc doar pe cele mai exotice) peste care se toarna supa fierbinte si se mai da odata in clocot, totul la un pret echivalent cu vreo 3 lei.


Pentru cumparaturi ieftine si autentice locul ideal este tot la Central Market, unde cu un etaj mai jos de locul de luat masa incepe piata locala care se intinde pe cateva sute de metri de-a lungul malului marii.



(Imagini din 1 August 2009)

Un comentariu:

Anonim spunea...

bravo vere.
umple blogul sa vad si io pe unde ai umblat