miercuri, 22 octombrie 2008

Joshua Tree


Colonistii mormoni traversand Desertul Mojave la mijlocul secolului al 19-lea au remarcat ciudatul arbore asemuindu-i ramurile cu mainile lui Iosua ridicate spre cer si ghidandu-i spre tara fagaduintei.


Azi arborele Joshua (Yucca brevifolia), denumit si arborele vietii, este emblema parcului national cu acelasi nume ce se intinde pe imensa suprafata de 320.000 ha intr-o arie framantata de tectonica, vulcanism, orogeneza peste care se suprapune o intensa eroziune creend un mozaic de conditii de viata din cele mai variate.


Acest mozaic aduce cu sine o concentrare nemainitalnita de comunitati biologice pe un spatiu atat de restrans.


Desertul Mojave, mai inalt, ceva mai racoros si mai umed, intalneste pe teritoriul parcului Desertul Californiei, cu altitudini mai joase, mai cald si mai uscat.Arborii Joshua cresc foarte incet avand nevoie de 3-4 ani pentru primii 10-20 cm. In continuare rata de cretere se situeaza undeva in jur de 10 cm/an.


Arborele Joshua cade deseori prada propriei grandori: trunchiul fibros si radacinile superficiale sustin cu greu coronamentul si astfel multi arbori se rup sau se prabusesc sub propria greutate, "ajutati" si de vantul puternic caracteristic zonei de desert.


Daca reuseste insa sa treaca cu bine peste acestea si peste alte vicisitudini impuse de viata in acest mediu auster, poate ajunge la varste venerabile de ordinul sutelor sau chiar miilor de ani.


O ramura de arbore Joshua va creste atat timp cat nu este ranita sau nu infloreste, moment in care ramura respectiva se ramifica.

(Imagini din 26-28 septembrie 2008)

Niciun comentariu: