joi, 18 noiembrie 2010

Final de octombrie la Ampoita

Ultima zi din octombrie ne-a prins catarand la "Calcarele de la Ampoita" pe o vreme absolut fantastica...








vineri, 12 noiembrie 2010

Prin Cheile Ordâncuşei pe bicicleta

Cheile Ordâncuşei se intind pe 2,5 km de-a lungul vaii cu acelasi nume din Masivul Bihor. Tura noastra a fost una scurta (vreo 12 km), intr-o seara de octombrie, pornind din Garda de Jos cu intentia de a ajunge la Scarisoara. Dandu-ne seama insa ca nu avem destul timp ne-am multumit cu o traversare a cheilor.




miercuri, 10 noiembrie 2010

Groapa Ruginoasa

Este un imens organism torential sapat in stratele friabile ale culmii ce inchide spre sud Valea Seaca din Muntii Bihorului, in apropierea Pasului Vartop.

Daca hartile de la sfarsitul secolului al 19-lea indica in acest loc o ravinare cu diametrul de 200 metri, in prezent aceasta dimensiune s-a triplat iar adancimea Gropii Ruginoase depaseste 100 metri.

Culoarea rosu-violacee este data de cuartitele bogate in oxizi de fier.

Eroziunea este foarte activa si in zilele noastre. In conditiile de clima de munte cu precipitatii bogate, conturul palniei regreseaza de jur imprejur cu cativa metri in fiecare an, inghitind padurea si pajistea din preajma.

Cand am ajuns pe marginea uriasei palnii, ceata era atat de deasa incat abia vedeam la cativa metri departare. Pacla s-a ridicat apoi, insa doar pentru cateva minute...


Culoarea si dispunerea stratelor fragile de roca sugereaza formarea lor intr-un mediu continental cu climat cald si arid.

Eroziunea de aici este atat de activa incat in permanenta se vad si se aud pietricele rostogolindu-se la vale.

Materialul erodat si transportat din Groapa Ruginoasa face ca patul vailor din aval (Seaca, Galbena si chiar Crisul Pietros) sa aiba culoare galben-rosiatica.

luni, 8 noiembrie 2010

De la Vartop la Cetatile Ponorului

O tura de o zi la mijloc de octombrie, pe ploaie aproape neintrerupta dar cu un farmec deosebit dat de culorile toamnei.

De-ale taietorilor de lemne...



Portalul din Cetatile Ponorului

Cu toate ca ne aflam in Tara Motilor ploua... mocaneste.

In Cetati

Toamna cum e ea mai frumoasa...


joi, 4 noiembrie 2010

Lita - Tabara de catarat C.A.R. Universitar, toamna 2010

In 9-10 octombrie a fost a 6-a tabara de catarat organizata de C.A.R. Universitar Cluj, de data aceasta in zona Cetatea Lita (Liteni). Am fost 35 de participanti din Brasov, Tg. Mures si, bineinteles, Cluj. Vremea a fost rece sambata si de vis duminica! Dar sa lasam imaginile sa vorbeasca...













luni, 1 noiembrie 2010

Chiavenna

Asteptand sa treaca ploaia, care pana la urma a durat 48 de ore fara oprire, am avut timp sa vizitam pe indelete orasul Chiavenna.

Centrul istoric 

La Collegiata din San Lorenzo

Zidurile bisericii San Lorenzo si Rocca di San Giorgio, una dintre fortaretele Castelului din Chiavenna.


Piazza Castello

La Rocca di Santa Maria, cealalta fortareata a Castelului din Chiavenna, distrusa si ea in 1639 in urma semnarii unui tratat de pace care impunea demolarea tuturor fortificatiilor de pe vale.