vineri, 18 decembrie 2009

Kuala Gandah - sanctuarul elefantilor


Din timpuri stravechi elefantii se gaseau in numar mare in padurile intinse ale peninsulei Malaeziene, preferand mai ales zonele de joasa altitudine. Padurile au inceput insa sa dispara incet incet, mai intai din cauza exploatarilor forestiere si mai nou a plantatiilor de palmier de ulei. Sanctuarul de la Kuala Gandah adaposteste elefantii muncitori care ajuta la mutarea celor salbatici din locuri unde intra in conflict cu oamenii in unele mai salbatice, inca bogat impadurite.


Pe langa elefantii activi, care sunt 8 la numar, aici isi gasesc adapostul si puii orfani, elefanti raniti sau veterani.








De-a lungul a 25 de ani, au fost relocati aproximativ 500 de elefanti salbatici. Antropizarea mai puternica a statelor in sud si vest a dus la scaderea progresiva a numarului de elefanti, cei ramasi fiind in final mutati in zona de est in Kelantan, Terengganu sau Pahang unde exista inca suprafete mari impadurite, in timp ce in unele state ca Perlis sau Selangor nu mai exista practic elefanti salbatici.









(Imagini din 23 August 2009)